Hållbar energi – bra för både människan och miljön

Hållbar energi – bra för både människan och miljön

Hållbar energi – bra för både människan och miljön

No Comments

Ett väldigt hett ämne just nu är vårt klimat och miljön, allt från Greta Thunberg till den sjätte massutrotningen av arter. Många av oss känner oss säkert hjälplösa och överflödiga i detta ämne; ”vad kan JAG göra egentligen? Det gör väl ändå ingen skillnad!” Många av oss är säkert trötta på att ständigt få höra om detta hela tiden och är inte särskilt angelägna om att göra något åt det.

Men det går faktiskt att hjälpa till på individnivå också. Och om du inte vill göra det för klimatets skull så gör det för din egen skull. Något som varje person kan vara med och hjälpa till med är att byta till och använda sig av hållbar energi. Det är faktiskt punkt 7 på de globala målen, och så här står det om det:

Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag som fattigdom, klimatförändringar och en inkluderande tillväxt. En stor del av jordens befolkning har inte tillgång till el, samtidigt som efterfrågan på energi globalt väntas öka med 37 procent till år 2040.

En stor andel våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet. (läs på: https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-7-hallbar-energi-alla/)

Något som står här som säkert tilltalar de flesta är att hållbar energi blir billigare för varje dag, så det blir till och med mer ekonomiskt för dig att bli mer miljövänlig!

Men vad kan du göra då? Här är några tips på vad du kan göra för att bli en bättre energikonsument och även minska på din miljöpåverkan på andra sätt:

  1. Energisnål belysning – Ja, eller hållbar energi helt enkelt. Det är dags att dissa glödlamporna helt och hållet och byta ut dessa till LED-lampor. Det kommer faktiskt att ge stor effekt! Visste du till exempel att under julen så blir energiförbrukningen i din julbelysning upp till 27 gånger högre med glödlampor än med LED? Så att byta ut all sin belysning till LED är ett riktigt smart alternativ: byt ut glödlamporna till LED-lampor, använd LED-strålkastare för att lysa upp utanför huset och i trädgården etc. För att vara extra miljövänlig så bränn mycket stearinljus också!
  2. Konsumera mindre – En stor miljöbov är att vi konsumera alldeles för mycket, och särskilt all den frakt som färdas via flyg. Beställ därför inte från utlandet; om du ska beställa något online så gör det från en lokal/svensk sida, och hämta gärna paketet i butik om det är möjligt. Handla gärna begagnat också, eller låna av varandra – det finns många sätt att lösa detta på! Så tänk på det nästa gång du vill köpa något till dig själv, eller ska köpa en julklapp eller födelsedagspresent till någon! Och om det ska vara nya saker så köp klimatsmarta prylar, så som LED-strålkastare.
  3. Källsortera – Tro det eller ej, men alla källsorterar faktiskt inte. Vissa bostäder erbjuder inte ens den möjligheten, och det kan vara rätt jobbigt att åka till en allmän återvinningsstation för att slänga sina sopor. Men det är faktiskt viktigt att källsortera, och särskilt viktigt att slänga det på rätt plats! Exempel på detta är kartonger och presentpapper som ska sorters som pappersförpackningar; frigolit sorters som plastförpackningar; glasburkar sorters antingen som ofärgat eller färgat glas, men locket ska i metallsamlingen; matsvinn ska slängas i kompost; el- eller batteridrivna prylar ska sorters som elektronik och lämnas på återvinningsstationen om det är stora saker; alla glödlampor som du byter ut till LED-lampor ska sorters i lådorna märkta glödlampor. Att källsortera är faktiskt väldigt enkelt och en bra sak att göra!

Så där har ni det – hållbar energi och ett hållbart samhälle samt klimat är inte så svårt ändå! Vi kan alla göra något på individnivå, och om alla göra det så blir det faktiskt en stor skillnad!

No comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *