Recept på ekologisk ”första året” barnmat

Recept på ekologisk ”första året” barnmat

Recept på ekologisk ”första året” barnmat

No Comments

Att välja ekologisk gynnar både dig, ditt barn, djuren och naturen. I ekologiska lantbruk används inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer och i livsmedelsförädlingen används framförallt naturliga processer utan syntetiska kemikalier. Det här minskar belastningen på miljön och grundvattnet och gynnar biologisk mångfald.

Ekologisk djurhållning utgår ifrån djurens naturliga beteende. De får utevistelse, ekologiskt foder och slakten sker lugnt och värdigt. Ungarna får vara kvar länge hos sina mammor.

Ekologiska livsmedel produceras utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel, onödiga tillsatser och onaturliga tillverkningsmetoder. Det är bevisat att ekologisk mat är nyttigare och innehåller högre nivåer av vitaminer, mineraler och antioxidanter än vad konventionellt odlad mat gör.

Ett av de bästa alternativen för att veta vad det är ditt barn får i sig, är att laga barnmaten själv. Då vet du exakt vilka ämnen som är i, eftersom du själv har valt dem. Men här måste du även vara försiktig! Se till att handla ekologiska livsmedel, annars är idén bakom att göra egen nyttig mat så gott som bortblåst. Här nedanför kommer några recept på den mat du kan laga till din bebis under det första året ni har med varandra. Även ett te som du som mamma kan dricka medan du ammar.

Gröt

Du behöver:

  • 2 dl vatten

  • 3 msk grynblandning

  • 1 tsk nyponskalsmjöl (valfritt)

  • Lite torkade aprikoser klippta i bitar (valfritt)

  • Lite citronsaft (valfritt)

  • ½ msk kokosolja, kallpressad rapsolja eller osaltat smör

Gör så här:

  1. Blanda ihop allting och blötlägg det gärna ett par timmar.

  2. Koka upp under omrörning och låt sjuda ett par minuter.

  3. Låt svälla och svalna ett par minuter.

  4. Blanda med fett.

  5. Servera med frukt- eller bärmos och lite citronsaft!

Välling

Du behöver:

  • 2 dl vatten

  • 1,5 msk grynblandning (utan flingor, de fastnar i napphålet)

  • 1 tsk nyponskalsmjöl (valfritt)

  • Lite citronsaft (valfritt)

  • ½ msk kokosolja, kallpressad rapsolja eller osaltat smör

Gör så här:

  1. Blanda ihop allting, och blötlägg gärna ett par timmar.

  2. Koka upp under omröring och låt sjuda ett par minuter.

  3. Låt svälla och svalna ett par minuter.

  4. Blanda med fett och eventuellt lite citronsaft.

Bärsmoothie

Du behöver:

  • 1 banan

  • 1 dl osötade blåbär eller hallon

  • 1 dl osötad fullfetsyoghurt

  • 1 msk vetegroddar (innehåller mycket järn)

  • 1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)

Gör så här:

  • Blanda ihop allting.

  • Mixa eller mosa till lagom konsistens för åldern.

Äpple och kesoröra

Du behöver:

  • 1 skalat äpple

  • 1 skalat päron

  • 1 dl keso

  • 1 msk vetegroddar

  • Lite kanel eller kardemumma

Gör så här:

  1. Blanda ihop allting.

  2. Mixa eller mosa till lagom konsistens för åldern.

Fiskgryta

Du behöver:

  • 3 dl ris

  • ca 400 g färsk sej eller torsk (MSC- & kravmärkt torsk)

  • 1 blomkålshuvud

  • 3 morötter

  • 1 purjolök

  • Citron, dill, vitpeppar

Gör så här:

  1. Skär fisken och grönsakerna i bitar.

  2. Lägg alltihop i en stor gryta och täck med vatten.

  3. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka och fisken helt vit.

  4. Koka riset för sig.

  5. Blanda i riset, smaka av med lite citronsaft, dill och vitpeppar

  6. Mixa eller mosa till lagom konsistens för åldern, kyl ned och frys in i portioner.

Köttgryta

Du behöver:

  • ca 300 g köttfärs

  • Ett stort gäng rotfrukter, ca 8 st beroende på storlek. Välj mellan morötter, potatis, palsternacka, jordärtskockor och svartrötter.

  • Persilja, dragon, vitpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skär rotfrukterna i bitar.

  2. Lägg allihop tillsammans med köttet i en gryta och täck med vatten.

  3. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter.

  4. Smaka av med kryddorna.

  5. Mixa eller mosa till lagom konsistens för åldern, kyl ned och frys in i portioner.

Pasta med tomatsås

Du behöver:

  • ca 500 g pasta

  • 1 vårlök

  • 4 tomater

  • 3 morötter

  • Ett paket haricot verts eller sockerärtor

  • 1 vitlöksklyfta, basilika, oregano

Gör så här:

  1. Koka pastan.

  2. Skala och riv morötterna grovt.

  3. Skär löken och tomaterna i bitar, klipp sockerärtorna.

  4. Fräs grönsakerna och en pressad vitlöksklyfta mycket försiktigt i lite smör, inte så det blir stekyta utan bara så att kryddorna sugs upp.

  5. Täck med vatten, koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.

  6. Smaka av med kryddor.

  7. Mixa eller mosa lagom konsistens för åldern, kyl ned och frys in i portioner.

Amningste

Du behöver:

  • 2 tsk anis

  • 2 tsk fänkål

  • 1 liter vatten

Gör så här:

  1. Koka upp allting (använd inte aluminiumkastrull)

  2. Låt dra i 10 minuter

  3. Sila.

  4. Låt stå framme.

Detta bör drickas rumsvarmt under dagen, helst mellan måltiderna. Det här teet är mjölkstimulerande, väderdrivande, kramplösande, magstärkande och slemlösande för luftvägarna.