Recept på ekologisk ”lite större barn” barnmat
Det finns många anledningar och fördelar med att välja ekologiska livsmedel. Det gynnar naturen och djuren, och framförallt din egen hälsa. Och om det är något som vi sätter framför vår egen hälsa så är det våra barns hälsa!
Ekologiska livsmedel produceras utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel, onödiga tillsatser och onaturliga tillverkningsmetoder. Dessutom så äter ekologiska kor mycket klöver och gräs som vissa menar ökar halten av omega-3 i kött och mjölk. Enligt undersökningar ligger giftrester i konventionella livsmedel dock långt under hälsofarliga gränsvärden och är ingen anledning till oro för konsumenter. Visst gynnar ekologiska livsmedel vår hälsa, men det är i första hand för plantagearbetarnas och lantbrukarnas skull som vi bör välja ekologiskt.
En anledning att folk inte väljer ekologiska livsmedel är även för att ekonomin inte tillåter det. Dock så behöver du inte byta ut alla dina varor mot ekologiska, utan bara vissa få. Naturskyddsföreningen har valt ut de viktigaste varorna att byta ut till eko: kaffe, bananer, vindruvor (och russin och vin), mejeriprodukter, kött och potatis.
Det är vanligtvis du som förälder som väljer och påverkar vad det är dina barn äter och får i sig. Och ibland kan det vara svårt att veta vad som ska vara i maträtter som är ekologiska, och vad barnen faktiskt tycker är gott. Vi har därför valt ut några recept som du kan prova, och som definitivt kommer att ätas upp!
Kesofrutti
Du behöver:
-
2 dl keso
-
1 dl vispad grädde
-
Några hallon, blåbär eller andra bär
Gör så här:
-
Blanda keso och grädde.
-
Värm eventuellt bären lite lätt i en gryta
-
Servera tillsammans!
Müsli
Du behöver:
-
3 dl havregryn
-
1 dl quinoaflingor
-
1 dl dinkelflingor
-
½ dl solrosfrön
-
½ dl gojibär
-
½ kokosflarn
Gör så här:
-
Blanda ihop allting och servera!
-
Spara det som blir över i en burk.
GI-müsli (även för vuxna)
Du behöver:
-
3 dl quinoapuffar (proteinrikt och mättande)
-
2 dl hasselnötter
-
2 dl paranötter (massor med nyttigt fett och protein)
-
1 dl linfrön (för att hålla magen igång)
-
½ dl rostade solrosfrön
-
½ dl gojibär
-
½ dl torkade blåbär
Gör så här:
-
Hacka nötterna i matberedare, lite i taget (om man lägger i för mycket på en gång blir lätt hälften till pulver och hälften helt ohackat).
-
Blanda ihop med resten av ingredienserna i en stor burk.
-
Ät med fil, yoghurt, havremjölk eller annat som du tycker om.
Dinkelplättar
Du behöver:
-
6 dl mjölk
-
3 ägg
-
3 dl dinkelsikt
-
1 dl dinkelmjöl fullkorn
-
50 g smör
-
En nypa salt
Gör så här:
-
Blanda äggen, mjölet, saltet och hälften av mjölken.
-
Tillsätt resten av mjölken.
-
Smält smöret i stekpannan och häll i smeten, blanda samman.
-
Stek tunna pannkakor.
-
Lägg på keso, mosad banan och bär, rulla ihop allt till rullar.
Nöt och russinmix
Du behöver:
-
Olika nötter; mandlar, hasselnötter, cashewnötter, paranötter
-
Russin
-
Andra torkade bär; gojibär, torkade tranbär
Gör så här:
-
Blanda och lägg i en påse.
Tårta
Du behöver:
-
100 g smör
-
1 dl mjölk
-
2 ägg
-
6 urkärnade dadlar
-
2 dl dinkelsikt
-
1 dl fullkornsdinkel
-
1 ½ tsk bakpulver
-
2 tsk vaniljsocker
-
3 mosade bananer
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smöra och bröa en form med vetegroddar eller ströbröd.
-
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
-
Vispa äggen.
-
Mixa dadlarna till en smet.
-
Blanda smörblandningen med äggen, dadlarna och de mosade bananerna.
-
Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret.
-
Rör ner mjölblandningen i smeten.
-
Häll smeten i formen.
-
Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter.
-
Vispad grädde med mosade jordgubbar/banan/aprikos till fyllning.